52’                                                    

Rendezte: Agócs Sándor, Balogh László

Producer: Nagy Ferenc

Operatőr: Bohus Vera, Sáfrán B. László

Vágó: Hajdú Péter Mihály

Gyártócég: Nagy Kft.

Gyártási év: 2015

A film az 1985-ös esztendőt idézi fel, a kommunizmus bukásához vezető úton Lakitelket, az Antológia című irodalmi estet és képzőművészeti kiállítást. Mára egyértelműen kiderült, hogy ez volt a legelső és legjelentősebb ellenzéki összejövetel az 1956-os forradalmat követően Kádár rendszere ellen. Ezt igazolják az estről készült III/III-as titkosszolgálati jelentések is, amelyek csak a rendszerváltás után 10-12 évvel váltak kutathatóvá.

Az úgynevezett népi-nemzeti ellenzék legnevesebb tagjai Csoóri Sándor, Lezsák Sándor, Nagy Gáspár részvételével, négy-ötszáz fős közönség előtt hirdettek programot. Kimondták az együvé tartozást az emigrációban élő magyarokkal és a határokon túlra csatolt magyarsággal. Felszólaltak Magyarország szovjet megszállása ellen.

Az estről rádiófelvétel és televíziós felvétel is készült, de ezeket az állampárt vezetése és a politikai rendőrség "begyűjtötte", és valószínűleg megsemmisítette. Csodával határos módon egyetlen titokban lemásolt VHS példány "megmenekült". A film az eredeti felvételek, titkosszolgálati jelentések, közreműködők és történészek segítségével mutatja be az eseményt, és segít megértenünk a rendszerváltás folyamatát.